Székelyföld kulturális havilap - Hargita Kiadó

utolsó lapszámaink: 2018 - Május
2018 - április
2018 - Március
archívum ...

legújabb könyveink: Kisné Portik Irén – Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Ferenczes István – Arhezi/Ergézi
Petőfi Sándor – A helység kalapácsa
az összes könyveink ...

Székely Könyvtár:

Arcképcsarnok: Erdélyi magyar írók arcképcsarnoka

Aktuális rendezvények: 2016, március 4

bejelentkezés:

Online előfizetőink a lap teljes tartalmát olvashatják! Előfizetés!

kereső:
Általános keresés. Pontosabb keresésért kattintson ide!

Moldvai Magyarság: Kulturális havilap

partnereink:

2017 - Július
Hadnagy Jolán

Tamási Áron: Hazai tükör c. könyvéről

Az olvasó olyan Tamási művet tart a kezében, amellyel a székely író méltán érdemelte ki a Kossuth-díjat. Ennek a remekműnek nem mese-íze, inkább történelem-íze van. De Tamási nem szerette sem magát, sem műveit szűk és egyértelmű keretekbe beszorítani. Sokszínűsége, egyedisége, szabadságvágya kitör ezekből a skatulyákból, így ez az írása nem klasszikus történelmi regény, inkább egy kiemelten fontos történelmi időszak viharainak megjelenítése. Nem a történészek által jegyzett legfontosabb, központi eseményei jelennek meg itt az 1848–49-es időszaknak, nyersen, merev sorrendiséggel, hanem az egyszerű ember meséli életét, ahol nem az esemény, inkább az ember a fontos.

Tamási Áron itt nem Ábellé, hanem Madár Vincévé változik át, aki elmeséli emberré érésének szakaszait, a forradalom napjait, a vereséget és a bujdosást, ahogyan azt egy egyszerű székely ember érzékelhette. Írónk itt sem tud (és nem is akar) eltekinteni a szülőföldtől. Székelyföldi helyzetjelentéseket ad, a megjelenített korszak az emberek életeseményeitől, érzéseitől és gondolataitól lesz színes. Székely élet, székely életérzés jelenik meg itt is, csodálatos Tamási-ízzel.

A nagy székely „Áronok” szentháromságában Márton Áron és Tamási Áron – kortársakként – jó barátok voltak. Ebben a műben a szerző Gábor Áron alakját is megjeleníti mint a kiemelt történeti időszak legjelentősebb székelyföldi alakját, így az idő és történelmi korok fölött harmadikként ő is a másik kettő mellé társul. Mindhárman kimagasló alakjai népünknek, különböző területen tevékenykedő, különböző vérmérsékletű, egyszerű falusi családból származó nagyságok, akiknek közös vonása a szellemi, erkölcsi, lelki nagyság, a szülőföld és a nép szeretete, valamint az áldozatos munka, harc ezért a népért.

Hazai tükör. A tükör a mágia egyik eszköze. Madár Vince szemének tükrözésében a kor eseményei villannak fel. Csoda ez is. Egy újabb Tamási-csoda.
.: tartalomjegyzék